Pieczona czerwona kapusta w sosie pomarańczowo-cynamonowym


To przepis znaleziony całkiem niedawno w magazynie "Kuchnia", wypróbowany dwukrotnie- raz według przepisu i drugi raz w wersji zmodyfikowanej. Nie wiem czy do druku wkradł się błąd, ale kapusta pieczona 15 minut nadal pozostaje twarda a marynata w podanych proporcjach jest po prostu nijaka- przynajmniej dla mnie. Natomiast sam pomysł jak dla mnie genialny. Do kapusty podałam pieczone (ugotowane wcześniej) ziemniaki z odrobiną morskiej soli i pieprzu- wszystko razem w zupełności wystarczyło na porządny obiad. Oczywiście ziemniaki piekły się razem z kapustą, tyle,że na innym poziomie  piekarnika.
 Podam Wam moją wersję tego dania, gdyby ktoś jednak chciał spróbować oryginału, odsyłam do wspomnianego tytułu- nr.01/2015

Składniki:
(na ok. 6 porcji)

1 główka czerwonej kapusty
3 pomarańcze
5-6 łyżek oleju z orzechów włoskich (ale niekoniecznie)
2-3 łyżki miodu
1  łyżka cynamonu
1 łyżeczka soli
sporo pieprzu 
szczypta chili
100-150 g miękkiego sera koziego- może być rolada 
50 g orzechów włoskich

Wykonanie:
Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście, myjemy, kroimy ją na 1-2 cm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miseczki ścieramy skórkę z 3 pomarańczy (sparzonych!), dodajemy sok z dwóch pomarańczy, sól pieprz, miód, cynamon, chili. Wszystko dokładnie mieszamy i gotową miksturą polewamy obficie kapustę. Sos powinien być bardzo wyrazisty w smaku, wiele zależy od smaku pomarańczy, dlatego też można najpierw dodać 2 łyżki miodu a potem ewentualnie dodać kolejną. Sos powinien być słodko-ostro-korzenny.
Tak przygotowaną kapustę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180st) na ok.45 minut.
W tym czasie prażymy orzechy na suchej patelni, filetujemy trzecią pomarańcz i kroimy serek kozi na kostki. Ja użyłam solonego twarogu z koziego sera domowej roboty, przepis znajdziecie tutaj
Po 30 minutach na podpieczoną kapustę wykładamy orzechy, cząstki pomarańczy i serek kozi i pieczemy dalej.
Ko lubi, może pod koniec pieczenia użyć opcji "grill". Gotowość kapusty do konsumpcji sprawdzamy widelcem.






2 komentarze:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger