Odchudzone jaglane brownie



To chyba jedno ze zdrowszych ciast jakie znam. A do tego zawsze wychodzi. Oczywiście musimy mieć świadomość, że klasyczne brownie jest wilgotne więc i to, jaglane, takie powinno być. Niech więc Was nie martwi fakt, że ciasto będzie miało trochę lepką konsystencję. Tak ma właśnie być- pomimo popękanego wierzchu. Zawsze można polać je czekoladą dla podkręcenia smaku i lepszego wyglądu. 

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej
wrzątek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 jajka
50 ml oleju 
200 ml jogurtu naturalnego
100 g posiekanych daktyli bez pestek
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
orzechy do dekoracji

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy według tego przepisu.
Jeszcze gorącą blendujemy do uzyskania konsystencji budyniu.Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy na blachę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia, dekorujemy orzechami i pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu ok. 45 minut (do suchego patyczka). Jeśli mamy zamiar polać upieczone ciasto polewą czekoladową orzechy kładziemy dopiero na polewę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger