Ciasto drożdżowe na paszteciki, pierożki i rogaliki- przepis podstawowy
Nie jestem mistrzynią jeśli chodzi o ciasto drożdżowe, natomiast to wychodzi mi zawsze gdyż jest banalnie proste, szybkie w robieniu, nie trzeba czekać aż wyrośnie a do tego po upieczeniu jest cieniutkie i dość kruche. Zrobienie tego ciasta nie zajmuje nawet pięciu minut.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 kostki miękkiego masła
1 opakowanie suszonych drożdży
1 mały kubek kwaśnej śmietany 18% ( 180 ml)
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy śmietanę i masło. Zagniatamy wszystko na jednolitą masę.
Dzielimy ciasto na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na cienki placek na wysypanej mąką stolnicy.
Z tego przepisu wychodzi ok. 60 sztuk pasztecików.
Robiąc rogaliki ze słodkim nadzieniem najlepiej używać mało płynnych dżemów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz