Kruche ciasto twarogowe-przepis podstawowy




Bardzo prosty przepis na podstawowe ciasto na rogaliki, paszteciki, pierogi pieczone czy paje, które można zrobić albo w wersji wytrawnej albo deserowej-nazwa nie ma tu większego znaczenia. Tym razem robiłam wersję słoną, stąd zdjęcie paja z pieczarkami. Na podaną ilość ciasta potrzebne jest ok.1 kg pieczarek. Ciasto jest dość cienkie, kruche i delikatne, ale nie rozpada się w dłoniach. Bardzo wygodne jako zastępstwo dla kanapek na podróż, do pracy czy do szkoły. Nadziewać można czymkolwiek.

Wersja na słono:

250 g twarogu (dobrze zmielonego,ale nie z wiaderka)
1 kostka masła
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki pszennej

Wersja na słodko:

250 g twarogu (mielonego)
1 kostka masła
1/4 szklanki drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
olejek waniliowy lub laska wanilii
2 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy dość szybko (można na początku użyć noża i posiekać), formujemy wałek i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Następnie na oprószony mąką blat wykładamy ciasto, odcinamy po plastrze i każdy z nich wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Wycinamy dowolne kształty, układamy farsz i zalepiamy boki. Najwygodniej chyba wycinać kółka i zlepiać tak jak pierogi.
Gotowe formy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy na złoty kolor ok.15-20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger