Warzywny koncentrat bulionowy
Nie zawsze mamy czas na gotowanie wywaru do zupy, nie zawsze mamy pod ręką kostkę. Wtedy na ratunek przyjdzie nam domowy koncentrat bulionowy- dziś w wersji warzywnej. Jeśli chodzi o użycie ziół i przypraw to jest to kwestia absolutnie dowolna-wszystko zależy od naszych upodobań. To co musi pozostać niezmienne to ilość soli- na 800g koncentratu używamy 150g soli morskiej- jest to nasz środek konserwujący.
Najprostszym sposobem jest zmiksowanie robotem kuchennym wszystkich składników i duszenie na wolnym ogniu. Można też warzywa pokroić, zioła i przyprawy zemleć, całość dusić i na końcu miksować, ale to według mnie podwójna robota.
Gotowy koncentrat przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, ale możemy też zamrozić. Jedna łyżka koncentratu odpowiada mniej więcej jednej kostce bulionowej.
Składniki:
0,5 kg marchewki
4 łodygi selera naciowego
2 cebule
biała część pora
2-3 ząbki czosnku
pęczek zielonej pietruszki
1 puszka pokrojonych pomidorów
200ml białego, wytrawnego wina
ziele angielskie-kilka ziaren
kilka suszonych grzybów
1 łyżka lubczyku
1 łyżka cząbru
pieprz- sporo
1 łyżka tymianku
2-3 łyżki oliwy
150 g grubej soli morskiej
Wykonanie:
Warzywa obieramy, miksujemy na miazgę i przekładamy do garnka. Następnie miksujemy przyprawy, dodajemy sól i oliwę, miksujemy na jednolitą papkę i dodajemy do warzyw. Do powstałej mieszanki dodajemy pomidory i wino i gotujemy na wolnym ogniu aż płyn odparuje. Trwa to około 1-1,5 godziny. Pamiętajmy o mieszaniu, bo masa lubi przywierać do dna garnka.
Wystudzony koncentrat przekładamy do słoików i gotowe :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz