Domowe hamburgery z z czerwoną cebulą, serem pleśniowym, rukolą i sosem musztardowo-miodowym



Na samo wspomnienie jeszcze cieknie mi ślinka. Hamburgery robimy w domu niezbyt często, ale za to regularnie, zmieniając za każdym razem dodatki. Ten zestaw jest chyba aktualnie na czele listy hamburerowych bestsellerów. Do zrobienia  kotletów używam pręgi wołowej, czyli mięsa niezbyt drogiego (ok.19 zł za kilogram), jest najbardziej soczyste. Mielę zazwyczaj raz, wolę zdecydowanie wyczuwalne kawałki mięsa. Rzadko też kupuje bułki, zazwyczaj robię je według przepisu, który znajdziecie tutaj . Spróbujcie, nie będziecie żałować!!!

Składniki:
(na 6-8 hamburgerów)

800 g pręgi wołowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka musztardy
1 jajko
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatki:

rukola
ogórek konserwowy
ser pleśniowy (najlepiej wyrazisty w smaku np. Cambozola)
2 czerwone cebule*
sos musztardowo-miodowy*
majonez

*cebule kroimy w piórka i podsmażamy na wolnym ogniu na maśle z dodatkiem odrobiny brązowego cukru i soli, aż zmięknie

* sos robimy mieszając 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki oliwy.Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny

Wykonanie:

Mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy dowolnej wielkości hamburgery i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.
Bułki przekrawamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia środkiem do góry i opiekamy za pomocą funkcji "grill".

Spód bułki smarujemy majonezem, układamy warstwowo rukolę, hamburgera ser, cebulę i ogórka, górną część bułki smarujemy sosem musztardowo-miodowym i gotowe.
Do jedzenia na pewno przyda się nóż i widelec, bo konstrukcja jest naprawdę wysoka :-)





1 komentarz:

  1. Do domowych burgerów nigdy nie trzeba mnie namawiać, zawsze chętnie jednego wciągnę. Pychota...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger