Tuńczyk na maśle ze smażonym czosnkiem


Niby proste danie a jak cudownie smakuje. Można użyć tuńczyka zarówno świeżego jak i mrożonego. Gdy znajdę gdzieś steki w rozsądnej cenie sama je porcjuję na plastry o grubości ok.1,5-2 centymetry i mrożę. Rozmrażam w lodówce - trwa to ok. 24 godzin. Przed smażeniem wyciągam steki z lodówki aby doszły do temperatury otoczenia.

Składniki:
(na 2 osoby)

2 steki z tuńczyka
3 łyżki masła klarowanego
lub 2 łyżki masła zwykłego i łyżka oleju.
sól
pieprz
1 główka czosnku

Wykonanie:

Steki myjemy, osuszamy, delikatnie oprószamy solą z jednej strony i świeżo zmielony pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy masło (lub masło z olejem) i smażymy tuńczyka po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy na podgrzany talerz i przykrywamy folią aluminiową. Na tłuszcz po smażeniu ryby wrzucamy obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, solimy, pieprzymy i smażymy mieszając również około 1 minuty.
Steki wykładamy na talerze i polewamy masłem i smażonym czosnkiem.




1 komentarz:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger