Ciasto "Przekładaniec"


Pod taką nazwą to ciasto widnieje w moim magicznym zeszycie od kilkudziesięciu lat. Ale tak naprawdę przypomina zwykły miodownik. Krem robi się z kaszy manny, a do placków dodaje się miód. Polewa, której w przepisise nie ma to mój wkład. Ciasto jest średnio słodkie, dość wilgotne i jest bardzo fajną propozycją na nadchodzące święta zwłaszcza dla tych , którzy nie przepadają za słodkimi mazurkami czy suchymi drożdżówkami. A więc do dzieła:

Składniki na ciasto:

2 jajka
0,5 kg mąki pszennej tortowej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:
0,5l mleka
4 łyżki kaszy manny
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny

Ganasz:
200 g gorzkiej czekolady
200ml kremówki

Wykonanie:

Składniki na ciasto wyrabiamy w mikserze albo ręcznie na jednolitą masę:


Odkładamy do lodówki na 10 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st., z ciasta formujemy 3 równej wielkości placki i każdy z nich pieczemy ok.10 minut na blaszce wyłożonej papierem.
Placki studzimy.


W garnku gotujemy kaszę z mlekiem- na gęsto. Studzimy.

Masło ucieramy na puch razem z cukrem i dodajemy po łyżce zimną kaszę. Ucieramy. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

Ganasz-czekoladę roztapiamy w kremówce i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji.

Placki przekładamy kremem a całość polewamy ganaszem.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego :-)






2 komentarze:

  1. Czy to ciasto ma być twarde? Wyszło bardzo twarde a robiłam wg przepisu co do grama :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Same placki po upieczeniu są nieco twarde, ale po przełożeniu masą powinny zmięknąć. Może to kwestia na przykład jakości składników, na które nie mamy niestety wpływu...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger