Karaibskie curry z krewetek


O karaibskim curry pisałam już tutaj, na moim gastro-podróżniczym blogu. Jest to danie kompletne w swoim smaku, sycące, pyszne, genialne. I takie potrawy jak ta właśnie sprawiają, że ciężko byłoby mnie przekabacić na stronę wegańską, choć jestem z nią dość mocno zaprzyjaźniona.
W oryginale curry zawinięte było w naleśnik, moja propozycja jest pozbawiona owijki, ale można wykorzystać wszelkiego rodzaju tortille, placki, bułki itp.

Składniki:
(na 4 porcje)

250 g krewetek
4 duże ziemniaki
1 cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku
1 mała czerwona papryka (drobno pokrojona)
1 pomidor
2 łyżki mleka kokosowego
1 filiżanka wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
 olej do smażenia
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki  pasty chili
sól
pieprz

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzewamy olej, obsmażamy na nim cebulę a następie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Smażymy mieszając ok.5 minut.
Następnie dorzucamy paprykę, zmiażdżony czosnek, pokrojonego pomidora, sól, pieprz, tymianek i wodę. Zmniejszamy ogień i dusimy aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajemy curry, pastę chili i mleko kokosowe. W razie potrzeby uzupełniamy płyn a gdy mamy go za dużo, dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej.
Na koniec wrzucamy krewetki, dusimy 2-3 minuty i gotowe.
Możemy skropić sokiem z limonki przed podaniem, ale nie jest to konieczne.

Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger