Mazurek ze słonym kajmakiem


To jest prawdziwa petarda jeśli chodzi o świąteczne przysmaki. Mazurek robi się praktycznie sam, przepis na spód można wykorzystać też do innych mazurków-jest kruchy, delikatny i bardzo maślany. A kajmak......palce lizać :-)
Z podanych proporcji wyjdą 2 średnie mazurki (lub jeden duży)

Spód:

0,5 kg mąki krupczatki
1 kostka masła
3 żółtka surowe
2 żółtka ugotowane na twardo
100 g cukru pudu
1 łyżka kwaśnej śmietany

Słony kajmak:

2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki masła
1/4- 1/2 łyzeczki soli

Bakalie do dekoracji

Wykonanie:

Puszki z mlekiem (zamknięte) gotujemy przez 3 godziny. Gdy wystygną, otwieramy, zawartość  przekładamy do rondelka, dodajemy masło i sól i powoli podgrzewając i mieszając łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę.

Ugotowane żółtka ścieramy do miski na drobnej tarce i dodajemy pozostałe składniki na spód. Siekamy wszystko  dokładnie a następnie szybko wyrabiamy ciasto ręcznie.
Chłodzimy pół godziny w lodówce.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, ciastem wylepiamy dno blaszek, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok.10-15 minut na złoty kolor.
Piekłam bez obciązenia.

Na ciepłe spody wykładamy ciepłą masę kajmakową, dekorujemy bakaliami i odstawiamy do całkowitego stężenia lub do Wielkanocy...

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger