Mazurek ze słonym kajmakiem
To jest prawdziwa petarda jeśli chodzi o świąteczne przysmaki. Mazurek robi się praktycznie sam, przepis na spód można wykorzystać też do innych mazurków-jest kruchy, delikatny i bardzo maślany. A kajmak......palce lizać :-)
Z podanych proporcji wyjdą 2 średnie mazurki (lub jeden duży)
Spód:
0,5 kg mąki krupczatki
1 kostka masła
3 żółtka surowe
2 żółtka ugotowane na twardo
100 g cukru pudu
1 łyżka kwaśnej śmietany
Słony kajmak:
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki masła
1/4- 1/2 łyzeczki soli
Bakalie do dekoracji
Wykonanie:
Puszki z mlekiem (zamknięte) gotujemy przez 3 godziny. Gdy wystygną, otwieramy, zawartość przekładamy do rondelka, dodajemy masło i sól i powoli podgrzewając i mieszając łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę.
Ugotowane żółtka ścieramy do miski na drobnej tarce i dodajemy pozostałe składniki na spód. Siekamy wszystko dokładnie a następnie szybko wyrabiamy ciasto ręcznie.
Chłodzimy pół godziny w lodówce.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, ciastem wylepiamy dno blaszek, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok.10-15 minut na złoty kolor.
Piekłam bez obciązenia.
Na ciepłe spody wykładamy ciepłą masę kajmakową, dekorujemy bakaliami i odstawiamy do całkowitego stężenia lub do Wielkanocy...
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz