Bezglutenowe babeczki bananowo-bakaliowe
Nie lubię babeczek i nie mam potrzeby (ani konieczności) pieczenia smakołyków bezglutenowych. Szczerze mówiąc nie przepadam za takimi. Ale te babeczki skradły moje serce-absolutnie. Są dokładnym przeciwieństwem tych tradycyjnych czyli są mokre, mało słodkie, nie zapychają, po pierwszej ma się ochotę na kolejną, i kolejną i kolejną......
Składniki:
(na 12 sztuk)
100 g migdałów
1 laska cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka kakao
2 jajka
80 ml oleju roślinnego
50 g suszonej żurawiny
50 g posiekanych orzechów włoskich
2 rozgniecione banany
Wykonanie:
Migdały ( w łupinkach) i laskę cynamonu wrzucamy do blendera i mielimy na pył. Przesypujemy do miski. Dodajemy resztę sypkich składników i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki mokre i też mieszamy.
Masę przekładamy do babeczkowych foremek i pieczemy w 160 stopniach do suchego patyczka.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz