Zupa rybna na bogato


Taka zupka to prawdziwy rarytas, zwłaszcza gdy wracasz z pracy a ona już czeka, pachnąca, gęsta, sycąca... Jeśli wyeliminujecie gotowanie wywaru rybnego (czego nie zalecam) to można powiedzieć, że jej przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne. Gdybyście się decydowali na ten krok, to użyjcie bulionu warzywnego, ale w żadnym wypadku mięsnego-zdominuje delikatny smak ryb.

Składniki:
(na 4 litry zupy)

bulion rybny:
głowa i kręgosłup z dowolnych ryb
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
ziele angielskie
liście laurowe
sól
pieprz
--------------------------------------
duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
5 dużych ziemniaków
1 kg dowolnych filetów z różnych ryb (dorsz, łosoś, sandacz, halibut, mintaj, morszczuk, pstrąg)
30 dag krewetek
sporo harrisy (u mnie  2 łyżeczki)
świeży i suszony tymianek- sporo
1 puszka mleka kokosowego
pietruszka lub kolendra do dekoracji.

Wykonanie:

Szkielety ryb i głowy zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, cebulę, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy bulion.
W drugim garnku rozgrzewamy masło z olejem i przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie zalewamy ją bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 20 minut. Blendujemy pobieżnie tak, żeby część ziemniaków pozostała w kawałkach a część była zmiksowana. Dodajemy tymianek, ryby pokrojone w nieduże kawałki oraz krewetki. Gotujemy 5 minut.
Ścieramy marchew i pietruszkę z bulionu na dużych oczkach i dodajemy do zupy.
Dolewamy mleko kokosowe i harrisę. Podajemy z zieloną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger