Wiosenna sałatka z topinamburem
Czy sałatka w wersji light to dobra propozycja po świętach? Wierzę, że tak :-) zwłaszcza, że dookoła słyszę tylko przyrzeczenia przejścia na dietę i to natychmiast, i że nigdy już się tak nie objem....No cóż, na szczęście święta są tylko dwa razy w roku. A skoro o diecie mowa to bierzmy się do roboty zwłaszcza, że porcja takiego przysmaku z powodzeniem wystarczy na obiad czy kolację.
Składniki:
4 ziemniaki ugotowane w łupinach
sporo obranego topinamburu
6 ogórków kiszonych
pęczek rzodkiewki
1 czerwona cebula
garść orzechów włoskich
garść pestek dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
jest bardzo proste. Ziemniaki obieramy. Wszystkie produkty , które się da ścieramy na tarce na plasterki. Orzechy kruszymy, cebulę kroimy w piórka.
Polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i dekorujemy dynią.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz