Ciasto "Przekładaniec"
Pod taką nazwą to ciasto widnieje w moim magicznym zeszycie od kilkudziesięciu lat. Ale tak naprawdę przypomina zwykły miodownik. Krem robi się z kaszy manny, a do placków dodaje się miód. Polewa, której w przepisise nie ma to mój wkład. Ciasto jest średnio słodkie, dość wilgotne i jest bardzo fajną propozycją na nadchodzące święta zwłaszcza dla tych , którzy nie przepadają za słodkimi mazurkami czy suchymi drożdżówkami. A więc do dzieła:
Składniki na ciasto:
2 jajka
0,5 kg mąki pszennej tortowej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
0,5l mleka
4 łyżki kaszy manny
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny
Ganasz:
200 g gorzkiej czekolady
200ml kremówki
Wykonanie:
Składniki na ciasto wyrabiamy w mikserze albo ręcznie na jednolitą masę:
Odkładamy do lodówki na 10 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st., z ciasta formujemy 3 równej wielkości placki i każdy z nich pieczemy ok.10 minut na blaszce wyłożonej papierem.
Placki studzimy.
W garnku gotujemy kaszę z mlekiem- na gęsto. Studzimy.
Masło ucieramy na puch razem z cukrem i dodajemy po łyżce zimną kaszę. Ucieramy. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Ganasz-czekoladę roztapiamy w kremówce i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji.
Placki przekładamy kremem a całość polewamy ganaszem.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego :-)
Czy to ciasto ma być twarde? Wyszło bardzo twarde a robiłam wg przepisu co do grama :(
OdpowiedzUsuńSame placki po upieczeniu są nieco twarde, ale po przełożeniu masą powinny zmięknąć. Może to kwestia na przykład jakości składników, na które nie mamy niestety wpływu...
OdpowiedzUsuń