Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
To chleb z dwóch rodzajów mąki żytniej, bez dodatku mąki pszennej. Prosty, smaczny, bardzo długo zachowuje świeżość.Jest to ostatnio mój faworyt.Trzeba trochę uzbroić w cierpliwość, bo długo wyrasta, ale naprawdę warto.
Składniki:
(10x30 cm)
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
300 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
550-600 ml letniej wody
5 łyżek zakwasu (ok.200 g)
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie za pomocą łyżki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 8 godzin.
Jeśli zakwas jest dobry, to ciasto urośnie trochę szybciej.
Następnie foremkę do chleba smarujemy masłem lub olejem, obsypujemy mąką i przekładamy do foremki wyrośnięte ciasto.
Zwilżamy dłoń i mocno dociskamy ciasto dłonią.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 2-3 godziny.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Studzimy na kratce.
Chleb jest gotowy do jedzenia dopiero następnego dnia.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz