Chińskie pierożki z warzywami (dumplings)
Na samą myśl o tych pierożkach leci mi ślina...Są delikatne, lekkie, pyszne. Może trzeba się trochę nasiekać, ale uwierzcie mi-naprawdę warto. Jeśli macie możliwość, użyjcie do przygotowania mąki typu 00. Kapustę pak choi możecie zastąpić innymi warzywami, ale nie usuwałabym z przepisu szczypiorku gdyż nadaje on pierożkom charakteru i pazura. Jeśli wolicie dania bardziej treściwe, dorzućcie trochę krewetek albo mielonej wieprzowiny i imbiru. Pierożki można też ugotować na parze.
A o chińskich pierożkach poza Chinami możecie poczytać TUTAJ
Składniki:
(na 4 porcje)
dwie filiżanki mąki typ ))
1 filiżanka wrzątku
szczypta soli
Farsz:
3 pęczki szczypiorku
300 g posiekanej kapusty pak choi
sól (ok. 1/2 łyżeczki)
1 ząbek czosnku
sos sojowy do smaku
1-2 łyżeczki octu ryżowego
Wykonanie:
Mąkę zalewamy wrzątkiem i wyrabiamy gładkie ciasto. Dajemy mu chwilę odpocząć. Formujemy wałek, odcinamy kawałki jak na kopytka i każde kopytko wałkujemy na cienki placek.
Placki wypełniamy farszem, zlepiamy brzegi w dowolny sposób i gotujemy w osolonym wrzątku.
Farsz: siekamy szczypiorek i kapustę, solimy, przekładamy do zamykanego pojemnika i odstawiamy na kilka godzin. Warzywa puszczą sporo wody, którą potem odlewamy. Następnie dodajemy starty czosnek, ocet ryżowy i ewentualnie odrobię sosu sojowego do smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierożki.
Podajemy z octem ryżowym i siekanym czosnkiem w oleju ryżowym.
Smacznego :-)
Też mi pociekła ślina na widok tych pyszności:)
OdpowiedzUsuń