Chińskie pierożki z warzywami (dumplings)


Na samą myśl o tych pierożkach leci mi ślina...Są delikatne, lekkie, pyszne. Może trzeba się trochę nasiekać, ale uwierzcie mi-naprawdę warto. Jeśli macie możliwość, użyjcie do przygotowania mąki typu 00. Kapustę pak choi możecie zastąpić innymi warzywami, ale nie usuwałabym z przepisu szczypiorku gdyż nadaje on pierożkom charakteru i pazura.  Jeśli wolicie dania bardziej treściwe, dorzućcie trochę krewetek albo mielonej wieprzowiny i imbiru. Pierożki można też ugotować na parze.
A o chińskich pierożkach poza Chinami możecie poczytać TUTAJ

Składniki:
(na 4 porcje)

dwie filiżanki mąki typ ))
1 filiżanka wrzątku
szczypta soli

Farsz:
3 pęczki szczypiorku
300 g  posiekanej kapusty pak choi
sól (ok. 1/2 łyżeczki)
1 ząbek czosnku
sos sojowy do smaku
1-2 łyżeczki octu ryżowego

Wykonanie:

Mąkę zalewamy wrzątkiem i wyrabiamy gładkie ciasto. Dajemy mu chwilę odpocząć. Formujemy wałek, odcinamy kawałki jak na kopytka i każde kopytko wałkujemy na cienki placek.
Placki wypełniamy farszem, zlepiamy brzegi w dowolny sposób i gotujemy w osolonym wrzątku.



Farsz:  siekamy szczypiorek i kapustę, solimy, przekładamy do zamykanego pojemnika i odstawiamy na kilka godzin. Warzywa puszczą sporo wody, którą potem odlewamy. Następnie dodajemy starty czosnek, ocet ryżowy i ewentualnie odrobię sosu sojowego do smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierożki.

Podajemy z octem ryżowym i siekanym czosnkiem w oleju ryżowym.

Smacznego :-)




1 komentarz:

  1. Też mi pociekła ślina na widok tych pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger