Makaron ryżowy z warzywami w sosie z masła orzechowego
To zdecydowanie potrawa z azjatyckim pazurem. Oczywiście nie musicie używać makaronu ryżowego, u nas to aktualnie przymus dietetyczny. Możecie użyć zwykłego pszennego czy sojowego. Warzywa, które wykorzystałam to również tylko sugestia aczkolwiek w tej kombinacji i proporcjach tworzy bardzo spójną całość.
Podana ilość przypraw i dodatków jest czysto orientacyjna, wiele w końcu zależy od marki/producenta, świeżości przypraw no i własnego gustu.
Składniki:
(na dwie duże porcje)
200 g makaronu ryżowego
1 marchewka
1/2 bakłażana
1 średnia cukinia
garść namoczonych grzybów mun
1 kapusta pak choi
1 ostra papryczka
olej do smażenia
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
3 łyżki masła orzechowego (przepis TUTAJ)
1 łyżeczka sproszkowanego galangalu
1/2 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
400 ml mleka kokosowego
dymka lub kolendra do dekoracji
Wykonanie;
Makaron gotujemy według wskazań producenta.
Warzywa tniemy w słupki-poza kapustą, kapustę w pół-plastry.
Na patelni/ w woku rozgrzewamy olej i wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy mieszając ok.1 minuty. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy poza masłem i mlekiem. Smażymy kolejną minutę. Na końcu dodajemy mleko i masło. Mieszamy dokładnie. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy.
Makaron odcedzamy i albo wrzucamy do woka i mieszamy wszystko razem albo wykładamy na talerze i polewamy warzywami z sosem.
Posypujemy kolendrą lub/i dymką.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz