Gulasz warzywny
Ten gulasz tak naprawdę można zrobić z dowolnych warzyw- co kto lubi lub co ma w domu. Kwestia podania też jest dowolna- u mnie o naleśniki, pozostałość z dnia poprzedniego, ale sprawdzą się też tortille, placki chlebowe, chlebki naan, kasza, ziemniaki itd, itp.
Składniki:
(na 6-8 porcji)
2 duże czerwone cebule
300 g marchewki
1 duża pietruszka
1 puszka pomidorów
2 puszki cieciorki bez zalewy
garść szpinaku lub jarmużu
0,5 l przecieru pomidorowego (przepis TUTAJ)
2 łyżeczki koncentratu warzywnego (przepis TUTAJ) lub 2 kostki bulionu eko
1 łyżka ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek lub daktyli
2 łyżki syropu z agawy
olej do smażenia
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dosypujemy przyprawy, następnie pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, cieciorkę,rodzynki, pomidory, zieleninę i przecier. Dusimy wszystko na małym ogniu ok.pół godziny.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz