Pasta z suszonymi pomidorami
Ta pasta to kolejna propozycja wykorzystania cieciorki jako bazy. Nie trzeba tu dbać o idealną gładkość pasty, drobne kawałeczki grochu czy pomidorów nie przeszkadzają. pasta świetnie nadaje się na kanapki a jeśli ją trochę rozrzedzimy, spokojnie może być dipem do maczania wszelakiej maści paluszków, placków, tortilli etc.
Składniki:
400 g ugotowanej cieciorki
100 g pomidorów suszonych (w zalewie)+ 2 łyżki zalewy
2 ząbki czosnku
ok.100 ml zimnej wody
1 łyżka suszonej bazylii
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli do smaku
Wykonanie:
Cieciorkę i pomidory z zalewą umieszczamy w misie blendera, zaczynamy miksować stopniowo zwiększając obroty, dodając najpierw sok cytryny a potem w miarę potrzeby dolewając wodę.
Gdy otrzymamy pożądaną konsystencję, dodajemy starty na tarce czosnek (lub zgnieciony), bazylię oraz sól jeśli potrzeba. Miksujemy jeszcze przez chwilę aż wszystkie składniki się połączą.
Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniki.
Smacznego :-)
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń