Masło orzechowe
To będzie pyszny początek tygodnia:-) Masło orzechowe- w tym wypadku z orzeszków ziemnych- nie ma sobie równych. Warunkiem jest jednak bardzo dobry blender. Oczywiście nie uzyskamy idealnie gładkiej konsystencji jak w produkcie sklepowym, ale zyskamy jakość. A to już coś.
Cały proces zajmie jakieś 20 minut- to chyba mniej niż wycieczka do sklepu po gotowca. A więc do dzieła !!!
Składniki:
400 g orzeszków ziemnych
3 łyżki neutralnego oleju roślinnego- u mnie ryżowy
1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Orzeszki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiekamy orzechy ok.10 minut do uzyskania złoto-miodowej konsystencj
Jeszcze gorące przekładamy i miksujemy na gładką ( w miarę) masę
Pod koniec miksowania dolewamy olej i dodajemy sól
Gotowe masło przekładamy do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz