Spaghetti bolognese



Wygląda na to , że ten tydzień będzie na moim blogu wyjątkowo włoski. Na pierwszy ogień mamy spaghetti po bolońsku. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej- użyjcie odpowiedniego makaronu lub zróbcie spaghetti z cukinii . Jeśli zaś reprezentujecie grupę wegan- zamiast mięsa użyjcie granulatu sojowego.
W każdej wersji to danie spełni Wasze oczekiwania- zapewniam :-)

Składniki:

300 g łopatki wołowej
2-3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 l passaty pomidorowej
oliwa z oliwek
kilka ząbków czosnku
tymianek
oregano
bazylia
kilka ząbków czosnku
sól
pieprz
parmezan (opcjonalnie) do dekoracji

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzejcie oliwę. Wrzućcie posiekany seler naciowy. Jak się dobrze podsmaży aż do częściowego przypalenia, dorzućcie rozdrobnioną marchewkę a potem pietruszkę-też rozdrobnioną. Na koniec dorzucamy zmieloną łopatkę wołową


Gdy mięso się podsmaży dolewamy passatę, ewentualnie solimy i pieprzymy. Zmniejszamy ogień, dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy pod przykryciem ok. pół godziny. Na koniec dodajemy tymianek, bazylię i oregano.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.Posypujemy startym parmezanem i dekorujey świeżymi ziołami.

Jeśli robicie spaghetti z cukinii pamiętajcie,że po pokrojeniu należy ją sparzyć osolonym wrzątkiem i na chwilę zanurzyć w wodzie z lodem-żeby cukinia nie straciła koloru.

Smacznego :-)






1 komentarz:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger