Pizza -przepis podstawowy- wersja II


Dziś obiecany przepis na drugą wersję ciasta na pizzę. Jest wygodne, bo można je przygotować nawet dwa dni wcześniej i trzymać w lodówce a przed przyjściem gości wyjąć i uformować spody. Ciasto jest dość cienkie, chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku.

Składniki:
(na 3 spody)

400 g mąki typ 00
200 ml wody
30 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże, cukier, mleko i wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto ( 10 minut). W połowie wyrabiania dodajemy sól i oliwę. Powierzchnia ciasta powinna zrobić się matowa, to znak, że ciasto jest gotowe.


Dzielimy je na trzy równe kule, blaszkę posypujemy mąką, układamy na niej kule ciasta, oprószamy mąką i zawijamy blachę folią spożywczą.
Wstawiamy ciasto na 6-48 godzin do lodówki.


Pizzę pieczemy w piecu nagrzanym do 230-250 stopni aż do uzyskania odpowiedniego koloru i stopnia wypieczenia.

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger