Pizza -przepis podstawowy- wersja II
Dziś obiecany przepis na drugą wersję ciasta na pizzę. Jest wygodne, bo można je przygotować nawet dwa dni wcześniej i trzymać w lodówce a przed przyjściem gości wyjąć i uformować spody. Ciasto jest dość cienkie, chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku.
Składniki:
(na 3 spody)
400 g mąki typ 00
200 ml wody
30 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże, cukier, mleko i wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto ( 10 minut). W połowie wyrabiania dodajemy sól i oliwę. Powierzchnia ciasta powinna zrobić się matowa, to znak, że ciasto jest gotowe.
Dzielimy je na trzy równe kule, blaszkę posypujemy mąką, układamy na niej kule ciasta, oprószamy mąką i zawijamy blachę folią spożywczą.
Wstawiamy ciasto na 6-48 godzin do lodówki.
Pizzę pieczemy w piecu nagrzanym do 230-250 stopni aż do uzyskania odpowiedniego koloru i stopnia wypieczenia.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz