Pierś z gęsi w ziołach
Niedawno zastanawiałam się w jakim kierunku pójdzie moje gotowanie. I tak się złożyło, że życie samo podsunęło mi rozwiązanie. Od tej pory na blogu pojawią się dwie nowe kategorie: dania bezglutenowe i bez nabiału. Będzie to wyzwanie-zwłaszcza w kwestii wypieków, ale lubię wyzwania więc myślę, że się uda.
Dziś przedstawiam gęsią pierś w ziołach, dobrze wypieczoną, aromatyczną i soczystą. Myślę, że jej smak zadowoli niejedno wybredne podniebienie :-)
Składniki:
po jednej piersi gęsiej na osobę
sól
pieprz
świeże lub suszone zioła- takie jak lubicie (u mnie cząber, tymianek, majeranek)
Wykonanie:
Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę ostrym nożem w kratkę.
Zioła siekamy i mieszamy z solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie mięso, upychając sporo ziół w naciętej skórze. Układamy piersi skórą do dołu i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po upływie tego czasu wstawiamy (pod przykryciem) do nagrzanego piekarnika do 180 stopni) na około 1,5-2 godzin.
Podajemy ze smażoną borówką lub żurawiną, ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego :-)
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń