Ekspresowe krewetki z woka
To mój comford food, zdecydowanie. Jeśli mam akurat świeże krewetki to przygotowanie zajmuje jakieś 5 minut a jedzenie nieco dłużej ze względu na konieczność obierania tych skorupiaków podczas jedzenia. Jeśli dysponuję jedynie mrożonymi surowymi (szary kolor) to należy je rozmrażać w lodówce. Nie staną się wtedy gumowate.
Składniki:
( na 2 porcje)
400 g świeżych krewetek
2-3 dymki ze szczypiorkiem
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego (rozgniecionego)
odrobina sosu sojowego
szczypta cukru
olej do smażenia
Wykonanie:
Rozgrzewamy olej w woku. Krewetki osuszamy na papierowym ręczniku.
Czosnek, imbir i dymkę siekamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy imbir i czosnek, smażymy mieszając jakieś 15 sekund. Dorzucamy dymkę i krewetki. Smażymy aż krewetki zmienią kolor na pomarańczowo- różowe. Dodajemy pieprz, cukier i sos sojowy. Smażymy jeszcze jakieś 10 sekund i gotowe.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz