Włoska zupa pomidorowa


Ta wersja pomidorowej odbiega od polskiego barowego stereotypu, nie robię jej na koncentracie i wywarze z kurczaka. To w zasadzie zupa wegańska jeśli pominiemy kulki mozzarelli. Polskim dodatkiem natomiast jest makaron- wkładka obowiązkowa w moim domu, zwłaszcza jeśli zupa jest jedynym daniem obiadowym.


Składniki:

1,5 litra passaty
3 szalotki
kilka ząbków czosnku
oregano
bazylia
oliwa z oliwek
sól
cukier
ocet balsamiczny
mozzarella do dekoracji

Wykonanie:
W garnku na zupę rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej drobno posiekaną szalotkę. Smażymy mieszając aż zrobi się szklista. Dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy wszystko passatą, doprawiamy solą lub cukrem jeśli jest potrzeba, odrobiną octu balsamicznego,dodajemy posiekane zioła i gotujemy pod przykryciem ok.15 minut.
Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii lub rukoli, kulkami serowymi i skrapiamy oliwą.

Makaron gotujemy osobno.

Smacznego :-)




3 komentarze:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger