Domowy makaron z sosem ze świeżych pomidorów
Domowy makaron da się zrobić bez maszynki choć przy wałkowaniu trzeba będzie użyć sporo siły żeby uzyskać naprawdę cienkie ciasto. Ale nawet jeśli wyjdzie ciut grubsze, i tak będzie pyszne. Generalna zasada jest taka, że na 100 g mąki przypada 1 surowe jajko.
Co do sosu- to chyba najprostsza jego wersja a do tego nie ma porównania z kupnym, sklepowym wytworem ze słoika.
Makaron:
(porcja na 2 osoby)
200 g mąki pszennej
2 jajka
Sos:
1 kg pomidorów
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
cukier
opcjonalnie ocet balsamiczny (ok.2 łyżek)
parmezan do dekoracji
Wykonanie:
Zagniatamy mąkę z jajkami na jednolite ciasto, zostawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 4 części, każdą wałkujemy cienko, powstały placek zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paski;
Tak przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Jeśli gotujecie makaron wcześniej, odlejcie szklankę wody z gotowania makaronu do zagęszczenia sosu.
Makaronu po ugotowaniu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy posiekaną cebulkę z dodatkiem odrobiny cukru. Po około 2 minutach dorzucamy niedbale pokrojone pomidory, zgnieciony czosnek i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dolewamy wody z gotowania makaronu.
Po ok. 10 minutach sos będzie gotowy.
Podajemy z parmezanem lub innym twardym serem.
Smacznego ;-)
Na nowe wpisy zapraszam we wrześniu, bo znikam w leśnych czeluściach z tytułu urlopu.
Jeśli będziecie mieli ochotę przeczytać coś nowego zapraszam na bloga www.worldontheplate.blogspot.com gdzie będziecie mogli poczytać trochę o chińskiej i hiszpańskiej kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz