Szybki chleb pszenny pełnoziarnisty na drożdżach
Ten prosty chlebek można zrobić zarówno z mąki zwykłej, białej jak i z pełnoziarnistej. Na zdjęciu widzicie produkt pół na pół czyli z dwóch rodzajów mąk odmierzonych w równych proporcjach. Chleb nie wymaga długiego wyrabiania, rośnie szybko i zawsze wychodzi. Okres świeżości to maksymalnie dwa dni, potem robi się suchy- jak większość produktów drożdżowych, ale można z niego zrobić tosty, grzanki albo przerobić na bułkę tartą.
Składniki:
250 g mąki tortowej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
15 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie suchych
3 łyżki oliwy
ok.300 ml ciepłej wody (nie gorącej)
Wykonanie:
Przygotowujemy zaczyn: W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki pszennej i kilka łyżek wody. Mieszamy aż do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny. Produkty na zaczyn odejmujemy od podanych ilości składników.
Do miski przesiewamy obydwa rodzaje mąki, dodajemy oliwę, sól, wodę i zaczyn. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dosypujemy mąki, jeśli zbyt sypkie-dolewamy wody. Wrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na maksymalnie godzinę lub do podwojenia objętości.
Przed:
Następnie przerzucamy ciasto do keskówki (10x20) wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Dociskamy zwilżoną ręką. Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na 20-30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 40 minut.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki i studzimy na kratce.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz