Odwrócona tarta warzywna z kurkami


Powoli zakochuję się w kurkach. Do tej pory była to miłość raczej z dystansem gdyż nie szło mi za bardzo zbieranie tych grzybów a z kolei ambicja nie pozwalała posiłkować się kupnymi.. A  w tym roku ilekroć się zapuszczę w leśne mchy, zawsze w koszyku wyląduje przynajmniej pół kilo tych pyszności. Więc  dodaję je do różnych potraw, żeby je trochę urozmaicić. Tak też się stało z tartą tatin. Co do reszty dodatków- możecie wykorzystać resztki z innych posiłków. U mnie akurat są to plony z ogródka.

Składniki:
(forma 26 cm)

1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g kurek
1 cukinia (30cm)
kawałek dyni (ok.200 g)
1 biała cebula
4 ząbki czosnku
4-5 plastrów twardego sera krowiego lub koziego
olej do smażenia
sól
pieprz
cząber suszony
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru.

Wykonanie:

Kurki oczyszczamy dokładnie i obsmażamy na patelni, na oleju z dodatkiem posiekanej cebuli, czosnku (posiekanego lub zmiażdżonego), soli, pieprzu i cząbru. Trwa to ok. 15-20 minut i można zrobić wcześniej.
Dynię kroimy na małe kawałki, również obsmażamy na patelni na oleju z dodatkiem odrobiny soli- do miękkości.Pod koniec smażenia dorzucamy 1/2 cukinii również pokrojonej w kostkę.
Resztę cukinii kroimy w plastry. Możemy je przesmażyć na patelni grillowej.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia- ja ego tym razem nie zrobiłam przez zwykły pośpiech. Dno smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Na tym układamy plastry cukinii, kurki, ser oraz dynię z cukinią. Całość przykrywamy castem francuskim, którego boki zawijamy pod spód wewnątrz formy.
Pieczemy ok.25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy tartę na 5 minut po czym ją odwracamy do góry nogami przy użyciu dużego talerza lub deski i delikatnie ściągamy papier.
Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger