Tortilla z grzybami


Nie potrafię nie zbierać grzybów kiedy jestem w lesie. Do tej tortilli zebrałam będąc na wycieczce rowerowej, a ponieważ trasa prowadziła przez las...no to wyszło jak zawsze czyli przywiozłam do domu kosz rowerowy pełen kozaków. Na szczęście to w miarę czyste grzyby więc dość szybko znalazły się na patelni. Schemat tj tortilli jest taki sam jak tej zamieszczonej tutaj, ale smak nieco inny.

Składniki:

4 duże ziemniaki
ok. 0,5 kg grzybów
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
oliwa/olej do smażenia
8 jajek
sól
pieprz

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę aż się zeszkli. Dorzucamy grzyby pokrojone w średniej wielkości kawałki. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy ziemniaki, co jakiś czas mieszając. Trwa to ok. 10 minut.

Do dużej miski wbijamy jajka, solimy (ok. 1/2 łyżeczki soli) i pieprzymy, dorzucamy ziemniaki i grzyby z cebulą.

Na kolejnej patelni rozgrzewamy oliwę i wlewamy mieszankę jajek z grzybami i ziemniakami. Smażymy 2-3 minuty aż ranty się zetną. Nakrywamy patelnię drugą patelnią i energicznym ruchem obracamy do góry nogami. Smażymy z drugiej strony 2 minuty.
Wykładamy na talerz i gotowe.
Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger