Zupa rybna z pomidorami


Kiedyś wymyśliłam tę zupę aby w jakiś w miarę nieinwazyjny sposób zachęcić własne dziecko- wtedy kilkuletnie- do zjedzenia kawałka ryby. Ukrycie jej w pomidorach okazało się strzałem w dziesiątkę i od tamtej pory zagościła na stałe w naszym jadłospisie.
Jeśli robię ją latem-używam świeżych pomidorów Lima, jeśli w okresie zimowo-wiosennym- używam domowego przecieru z pomidorów, ale z powodzeniem możecie go zastąpić passatą lub też pomidorami z puszki. Dowolną kwestią są też gatunki ryb, które się w tej zupie znajdą- chodzi przecież o to by Wam smakowała.

Składniki:
(na 4 litry zupy)

szkielet z głową z łososia
włoszczyzna
4 duże cebule
10 ząbków czosnku
ok.1  litra przecieru pomidorowego
300 g łososia
0,5 kg białej ryby (bez ości)
opcjonalnie krewetki tygrysie
oliwa
sól
pieprz
2 -3 łyżki oregano
2-3 łyżki bazylii
chili do smaku

Wykonanie:

Z głowy łososia wydłubujemy oczy, myjemy szkielet i umieszczamy w garnku razem z włoszczyzną. Zalewamy wodą (do połowy garnka), solimy i gotujemy na wolnym ogniu. Zbieramy szumy.
Gdy włoszczyzna będzie miękka wyławiamy rybę i warzywa.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek oraz zioła. Cebulę z czosnkiem dodajemy do wywaru, dolewamy przecier pomidorowy w takiej ilości aby garnek był prawie pełen. Gotujemy na wolnym ogniu ok. pół godziny po czym dodajemy ryby pokrojone w duże kawałki (krewetki można wrzucić w całości, ale bez ogonków) i gotujemy jeszcze 15 minut. doprawiamy solą, pieprzem i chili, ewentualnie dosypujemy  oregano i bazylii.
Jeśli na szkielecie i głowie łososia jest jakiekolwiek mięso, można je obrać i też dodać do zupy. Warzywa z wywaru utylizujemy w dowolny sposób-można je rozdrobnić i też wrzucić do zupy.
Podajemy z pieczywem.
Zupa powinna być gęsta i treściwa. Z powodzeniem może zastąpić drugie danie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger