Zalewajka


Witajcie po przerwie :-)
Zalewajka jest jedną z moich ulubionych zup, choć jej składniki do wykwintnych absolutnie nie należą a i prezentuje się raczej skromnie. Trochę przypomina żurek, ale jest od niego zdecydowanie subtelniejsza w smaku i bardziej kremowa.

Składniki:

6 sporych ziemniaków
2 okazałe marchewki
2 cebule
1 litr dobrej maślanki
250ml słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
majeranek
czosnek
2 litry wywaru z jarzyn
sól
cukier
dodatki: mozzarella,feta,twarożek, bryndza- co kto lubi

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na grubych oczkach marchewkę . W bulionie gotujemy obrane i pokrojone ziemniaki. Gdy są już miękkie, miksujemy je blenderem po czym dodajemy podsmażoną marchewkę z cebulką.
Następnie do zupy dodajemy maślankę wymieszaną ze śmietanką, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy rozgnieciony czosnek (4-5 ząbków) i majeranek. Wyłączamy zupę.
Majeranku nie wolno gotować.
Podajemy z dowolnym rodzajem sera.



2 komentarze:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger