Pietruszkowe risotto z topinamburem


Topinambur -i to sporą ilość-kupiłam pod wpływem impulsu, dopiero potem przyszła refleksja pt." i co ja mam teraz z tym zrobić"? Oczywiście chwila zastanowienia nie była zbyt długa, część postanowiłam zjeść na surowo a część na ciepło. Risotto będzie jedną z dwóch propozycji topinamburu na ciepło.
Wymaga trochę pacy, bo najpierw trzeba przygotować masło czosnkowo-pietrzuszkowe. Ale potem jest już z górki jak przy każdym risotto.

Składniki na masło pietruszkowe:

50g masła
3-4 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
sól (ok.1/2 łyżeczki)
pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Gotowe.

Składniki na risotto:

masło pietruszkowe
2-3 szalotki
300 g ryżu arborio
300 ml białego wina wytrawnego
100 g parmezanu lub grana padano
10 bulw topinamburu
ok.0,5 l wywaru warzywnego

Wykonanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy masło pietruszkowe, dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy ok.1 minuty mieszając. Następnie dosypujemy ryż, podsmażamy mieszając ok. 1 minuty i wlewamy wino. Zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje dolewamy porcjami bulion, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję, dolewamy koleją. Po 15 minutach dorzucamy obrany i pokrojony w plastry topinambur. Jeśli chcemy żeby był bardzo miękki można go dodać zaraz po odparowaniu wina.
Po ok. pół godzinie ryż powinien być gotowy. Dodajemy 3/4 startego parmezanu i mieszamy całość.
Podajemy posypane tartym parmezanem i posiekaną natką.




2 komentarze:

  1. świetny pomysł na bardzo apetyczne danie ;)
    zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli tylko się wyrobię to na pewno skorzystam:-)

      Usuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger