Pietruszkowe risotto z topinamburem
Topinambur -i to sporą ilość-kupiłam pod wpływem impulsu, dopiero potem przyszła refleksja pt." i co ja mam teraz z tym zrobić"? Oczywiście chwila zastanowienia nie była zbyt długa, część postanowiłam zjeść na surowo a część na ciepło. Risotto będzie jedną z dwóch propozycji topinamburu na ciepło.
Wymaga trochę pacy, bo najpierw trzeba przygotować masło czosnkowo-pietrzuszkowe. Ale potem jest już z górki jak przy każdym risotto.
Składniki na masło pietruszkowe:
50g masła
3-4 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
sól (ok.1/2 łyżeczki)
pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Gotowe.
Składniki na risotto:
masło pietruszkowe
2-3 szalotki
300 g ryżu arborio
300 ml białego wina wytrawnego
100 g parmezanu lub grana padano
10 bulw topinamburu
ok.0,5 l wywaru warzywnego
Wykonanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy masło pietruszkowe, dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy ok.1 minuty mieszając. Następnie dosypujemy ryż, podsmażamy mieszając ok. 1 minuty i wlewamy wino. Zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje dolewamy porcjami bulion, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję, dolewamy koleją. Po 15 minutach dorzucamy obrany i pokrojony w plastry topinambur. Jeśli chcemy żeby był bardzo miękki można go dodać zaraz po odparowaniu wina.
Po ok. pół godzinie ryż powinien być gotowy. Dodajemy 3/4 startego parmezanu i mieszamy całość.
Podajemy posypane tartym parmezanem i posiekaną natką.
świetny pomysł na bardzo apetyczne danie ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Dziękuję, jeśli tylko się wyrobię to na pewno skorzystam:-)
Usuń