Makaron smażony z warzywami
To jest klasyka ulicznego jedzenia prosto z Chin. Sama jadałam je regularnie będąc w Chinach-oczywiście na ulicy, ze styropianowej miski siedząc na jakimś zydelku wśród charkających Chińczyków. Dlaczego więc nie zaadaptować tego do naszej kuchni?Można wykorzystać dowolne warzywa jakimi akurat dysponujemy-kwintesencję smaku stanowią przyprawy. Należy jedynie pamiętać o tym, że smażenie zaczynamy od warzyw najtwardszych, smażymy zawsze na bardzo gorącym tłuszczu i do tego krótko- tak aby warzywa jedynie ścięły się z wierzchu a wewnątrz pozostały chrupiące.
Składniki:
( na 2 osoby)
200g makaronu (najlepiej Chow Mein)- ugotowanego
1 marchewka
kilka pieczarek
biała część pora
dymka lub zwykły szczypiorek do dekoracji
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka rozgniecionego pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka kuminu
olej do smażenia
Wykonanie:
Marchewkę kroimy obierakiem do warzyw w podłużne wstążki (albo nożem w słupki-jak kto woli), pieczarki w plasterki a pora w słupki o długości ok.5 cm.
Na patelni/woku rozgrzewamy olej wrzucamy marchewkę, smażymy mieszając, po 30 sekundach dorzucamy pieczarki i por. Smażymy mieszając ok. 1 minuty. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy, dorzucamy makaron, przesmażamy chwilkę i wykładamy na talerze. Posypujemy dymką lub szczypiorkiem i możemy zabierać się za jedzenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz