Pasztet z soczewicy z zielonym pieprzem


Dawno nie robiłam żadnego pasztetu, a wszelkiego rodzaju nabiał ostatnio mi się nieco przejadł. Do środka wrzuciłam jajka jako spoiwo, ale weganie oczywiście mogą je zastąpić mielonym siemieniem lnianym. Smak robią tu przyprawy a prawdziwego czadu daje marynowany zielony pieprz.
Pasztet można zamrozić a w lodówce przechowywać do tygodnia.

Składniki:
(blaszka 10x20 cm)

200 g zielonej soczewicy (waga na sucho)
0,5 kg pieczarek
0,5 kg marchewki
1 duża cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
1/2 gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
1 duże jajko (lub dwa mniejsze)
2-3 łyżki bułki tartej jeśli masa będzie zbyt luźna

Weganie zamiast jajka i bułki dodają kilka łyżek mielonego siemienia lnianego.

Wykonanie:

Soczewicę namaczamy na noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy pokrojone pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Studzimy.
Ugotowaną soczewicę oraz grzyby z cebulą i marchewką przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub rozdrabniamy na miazgę w robocie kuchennym. Po zmieleniu dodajemy startą gałkę, imbir i kurkumę. Ewentualnie dosalamy.Dorzucamy odsączony marynowany pieprz. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy jajko i bułkę lub siemię lniane.
Blaszkę smarujemy olejem, obsypujemy bułką tartą lub otrębami. Przekładamy do niej masę warzywną, wyrównujemy wierzch.
Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.
Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Fantastycznie smakuje z sosem chrzanowym, przepis znajdziecie tutaj
Smacznego :-)






1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na domowy pasztet, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger