Ekspresowy sernik z trzech składników (sernik japoński)


Ciekawa jestem Waszego pierwszego wrażenia- dla mnie to coś co absolutnie rozpływa się w ustach już od pierwszego kęsa i ma strukturę  serowo-czekoladowej pianki- połączenie absolutnie nieziemskie. Przepis znalazłam podczas internetowych poszukiwań sernika z białą czekoladą-również na youtube. Pierwszy raz zrobiłam ten sernik według proporcji oryginalnych- wychodzi z tego porcja dla małej dziewczynki, która znika w przeciągu 10 minut. Dlatego podam Wam wersję powiększoną dla większego komfortu konsumpcyjnego.

Składniki:
(blaszka o średnicy 20-23cm)

240 g białej czekolady
6 jajek
240g  serka typu Philadelfia

łyżka cukru pudru do dekoracji

Wykonanie:

Czekoladę roztapiamy w dużej misce w kąpieli wodnej czyli nad gotującą się wodą. Studzimy, dodajemy do niej serek, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na końcu ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowo-czekoladowo-jajecznej delikatnie mieszając. I to wszystko.
Teraz rozpoczyna się zabawa z "dekorowaniem" blaszki. Dno i boki wykładamy papierem do pieczenia wysmarowanym masłem od strony wewnętrznej czyli tej, do której będzie przylegała masa serowa. Ważne jest to żeby dno wyłożyć wyciętym krążkiem z papieru a boki wyciętym prostokątem, który jest wyższy niż boki blaszki- czyli używamy dwóch niezależnych papierów:





Blaszkę wyłożoną papierem owijamy z zewnątrz od spodu folią aluminiową- będziemy piec sernik w kąpieli wodnej, folia ma zabezpieczyć przed dostaniem się wody do sernika.
Przelewamy masę serową do blaszki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.Blaszkę z sernikiem umieszczamy w większym naczyniu do którego wlewamy trochę wrzątku. Pieczemy sernik 15 minut, następnie nie wyjmując blaszki z piekarnika zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze 15 minut.
Wyjmujemy sernik, studzimy chwilę po czym ściągamy obręcz tortownicy wraz z papierem okalającym boki ciasta.
Wierzch opruszamy cukrem pudrem przesianym przez sitko.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger