Kotlety z indyka i cukinii z sosem z awokado


Ostatnio zasłyszane hasło "nie lubię cukinii" podziałało na mnie jak przysłowiowa płachta na byka i sprowokowało mnie do działania. Efekt był taki, że autor tego zdania błagał o dokładkę. Oczywiście cukinia w tych kotletach nie dominuje, ale stanowi połowę składu. Nadaje im soczystości i koloru.
Kotlety można smażyć na zwykłej patelni, na grillowej lub po prostu na grillu.




 Składniki:
( 6-8 kotletów)

0,5 kg piersi z indyka
1 średniej wielkości cukinia
2 szalotki
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka mąki z cieciorki
olej do smażenia

mąka z cieciorki do panierownia

Sos:

1 dojrzałe awokado
sok z 1/2 limonki
1 marynowana ostra papryczka
szczypta soli


Wykonanie:

Cukinię razem ze skórą ścieramy na grubych oczkach, przekładamy na sitko, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę.
Mięso i cebulę mielimy.
Cukinię odciskamy z wody, dodajemy do mięsa razem z posiekaną pietruszką i łyżką mąki z cieciorki.
Doprawiamy szczyptą soli- pamiętajmy,że cukinia była już solona, pieprzem i szczyptą gałki.

Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy kotlety, obtaczamy w mące z cieciorki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

W trakcie smażenia przekładamy miąższ z awokado do wysokiego naczynia, dodajemy papryczkę i sok z limonki. Blendujemy wszystko na gładką masę..
 Na koniec doprawiamy szczyptą soli.

Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger