Ogórki małosolne


Robienie ogórków małosolnych uprościłam chyba maksymalnie, dzięki czemu potrzebujemy jedynie 4 składników, nie licząc wody) aby osiągnąć pożądany efekt. Oczywiście przepisów jest mnóstwo i są przeróżne, z liśćmi czarnej porzeczki, wiśni, korzeniem i liśćmi chrzanu, itp, itd... Tyle tylko, że jak pojawiają się pierwsze ogórki, to często nie ma nawet kopru z kwiatostanem, nie wspominając o ogólnej dostępności liści porzeczki czy wiśni. Możemy poratować się wtedy zwykłym koperkiem, ale najważniejsze, żeby był z korzonkami. Teoretycznie i praktycznie możemy wysiać koperek w domu do zwykłej doniczki i nie martwić się czy dostaniemy taki w sklepie.

Składniki:

! kg ogórków gruntowych
pęczek koperku z korzeniami
lub 1-2 łodygi kopru z kwiatostanem, również z korzeniem
10 ząbków czosnku
2 litry wrzątku
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Wykonanie:

Do kamionkowego garnka na dno wkładamy koper i pokrojony na kawałki czosnek- może być z łupiną.

Na to układamy umyte ogórki


Na to kładziemy talerzyk i dociskamy całość sporym kamieniem


W dwóch litrach wrzątku rozpuszczamy sól i zalewamy ogórki. Woda musi przykrywać ogórki. Jeśli jest jej za mało, dorabiamy porcje roztworu pamiętając o tym, że na 1 litr wody przypada  1 łyżka soli.

Odstawiamy ogórki przynajmniej na 24 godziny.
I po tym czasie już możemy się zajadać domowymi małosolnymi.
Smacznego :-)




1 komentarz:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger