Belona z koperkiem


Belona jest wciąż bardzo mało popularną rybą więc chcę ją dla Was trochę oswoić. Ma cudnie niebiesko-zielone ości, co ułatwia jedzenie. Mięso belony jest dość zwarte, bardziej niż u dorsza, świetnie odchodzi od ości. Jet niedroga, dostępna w sezonie z połowów w Bałtyku no i przyrządza się ją bardzo szybko.
Na rynku dostępne są ryby patroszone, ale nie filety. Naprawdę warto spróbować.

Składniki:
(na 2 osoby)

2 belony
pęczek koperku
sól
pieprz
odrobina soku z cytryny
masło/oliwa z oliwek

Wykonanie:

Belonę myjemy, osuszamy i kroimy na równej wielkości kawałki. Każdy z nich skrapiamy delikatnie cytryną, solimy, pieprzymy, do środka pakujemy koperek i układamy na pergaminie w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostanie nam nadmiar koperku, układamy na wierzchu. Rybę polewamy oliwą z oliwek lub układamy na niej wiórki masła- dosłownie odrobinę (ja wybrałam oliwę)


Tak przygotowaną belonę wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Smacznego :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger