Zasmażana czerwona kapusta



Jest doskonała do drobiu,dziczyzny a nawet do zwykłej kaszy gryczanej. Idealna na świąteczny stół i na zwykły niedzielny obiad. Pachnąca, korzenna,słodko-winna, aromatyczna.Czego chcieć więcej?

Składniki:
1/2 dużej główki czerwonej kapusty
2 czerwone cebule
50 g rodzynek
2-3 łyżki oleju
1 opakowanie goździków
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 kwaśne jabłko
ok. 1/2 szklanki wody
sól
pieprz
4 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżka miodu

zasmażka:
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:
Kapustę siekamy w miarę cienko, cebulę kroimy w piórka.
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, podsmażamy, dorzucamy goździki i ziele angielskie, podsmażamy. Dodajemy poszatkowaną kapustę i obrane i pokrojone w kostkę jabłko, dolewamy wodę, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy aż kapusta trochę zmięknie. Trwa to około pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe przyprawy oraz rodzynki i dusimy jeszcze około 15 minut. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Na patelni przygotowujemy zasmażkę z 2 łyżek oleju, dwóch łyżek masła i dwóch łyżek mąki. Gotową zasmażkę dolewamy do kapusty, mieszamy aż dobrze się połączy z kapustą. I gotowe.

Smacznego :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger