Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą


Być może dla niektórych to będzie przesada, ale ostatnio tęskniłam i za plackami i za kapustą kiszoną. I tak zrodził się pomysł połączenia tych dwóch składników w jedną całość. Myślę, że zarówno ziemniakoholicy jak i fani kapusty będą zadowoleni.

Składniki:
(na 4 osoby)

0,5 kg ziemniaków
25 dag kiszonej kapusty
1 cebula
jajko
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1.2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki rozmarynu
olej do smażenia

Wykonanie:

Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze. Dodajemy startą cebulę,pieprz,imbir oraz sól. Dokładni mieszamy i dorzucamy poszatkowaną kapustę. Doprawiamy rozmarynem, mieszamy, wbijamy jajko, znów mieszamy i w razie potrzeby dodajemy trochę mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia masy.
Smażymy na oleju na złoty kolor.
Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger