Sałatka z serem haloumi, pieczonymi pomidorami i orzechami w miodzie



Przy takiej pogodzie jaką mamy ostatnio wszelkie sałatki na bazie zieleniny są w cenie. Ta nie jest propozycją  "na szybko", ale jeśli poszczególne składniki przygotujemy chwilę wcześniej to zmontowanie jej w całość zajmuje kilka minut.

Składniki:

sałata masłowa/lodowa/ rukola/mix sałąt/itp
ok.150 g różnych orzechów
2 łyżki płynnego miodu
200 g sera haloumi.
6-8 pomidorów
1 czerwona cebula
1 łyżka brązowego cukru
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
pieprz
tymianek
chili opcjonalnie


Wykonanie:

Pomidory kroimy na połówki, układamy wnętrzem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy cukrem i suszonym tymiankiem. Jeśli używacie świeżego dodajcie go pod koniec pieczenia. Pieczemy ok.20 minut w temperaturze 200 st. Studzimy.
Drugą blaszkę również wykładamy papierem, wysypujemy orzechy, wylewamy na nie miód, dokładnie obtaczamy orzechy, na koniec można posypać chili. Pieczemy 10-15 minut również w 200 stopniach. Można piec jednocześnie z pomidorami.
Po upieczeniu studzimy na blaszce, jak będą już w temperaturze pokojowej- kruszymy.
Ser haloumi kroimy na plastry i grillujemy na patelni grillowej.
Cebulę kroimy na cienkie krążki krążki.

Na dużym, płaskim półmisku układamy porwaną sałatę, upieczone pomidory, ser haloumi, orzechy i cebulę. Całość skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i świeżo mielonym pieprzem.



2 komentarze:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger