Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej z ostrym sosem



Takie kotlety to dobry sposób na przemycenie warzyw w dziecięcej diecie choć i w tej dla dorosłych też się sprawdzi. A przy okazji pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu, bo ile można jeść kalafiora z bułką tartą czy masłem, prawda?

Składniki:
(na ok.12 kotletów)

1 kalafior (waga ok.1 kg)
100 g kaszy jaglanej (waga na sucho)
1 duża cebula
trochę grubego szczypiorku
100 g bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów
szczypta cukru
szczypta kuminu
szczypta kurkumy
sól
pieprz
jajko
ewentualnie kilka plastrów żółtego sera pokrojonych w kostkę
olej do smażenia

Sos:

400 ml jogurtu naturalnego
łyżka poszatkowanej, świeżej kolendry
1 łyżeczka papryczek chili w oleju lub 1 łyżeczka harrisy
szczypta soli

Wykonanie:

Składniki sosu łączymy, mieszamy, odstawiamy

Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy na sitko do odcieknięcia.
Kaszę jaglaną gotujemy w 200 ml osolonej wody tak aby kasza wchłonęła całą wodę.
Cebulę siekamy i karmelizujemy z cukrem na patelni.
Szczypior siekamy.
Gdy półprodukty mamy już gotowe przekładamy je wszystkie do miski, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i kuminem a następnie wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej z każdej strony i smażymy na złoty kolor.
Podana ilość bułki tartej, którą dodajemy do kotletów jest orientacyjna, wszystko zależy od stopnia wilgotności kalafiora i kaszy. Masa nie powinna się rozpadać podczas formowania kotletów.
Smacznego :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger