Wegańskie racuchy z borówkami


Może z klasycznymi racuchami te moje mają niewiele wspólnego poza kształtem, ale są pyszne. I nie dość, że wegańskie to jeszcze bezglutenowe. Jeśli nie lubicie borówek, możecie użyć dowolnych sezonowych owoców.

Składniki:
(na 14-16 sztuk)

2 szklanki płatków owsianych bezglutenowch
1/2 szklanki mąki z sorgo
2 szklanki mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g borówki amerykańskiej
olej do smażenia

Wykonanie:

Płatki miksujemy w blenderze aż otrzymamy proszek przypominający mąkę.
W dużej misce rozgniatamy banany i dodajemy do nich pozostałe składniki poza borówkami.
Całość mieszamy i odstawiamy na ok.15 minut.

Masę nakładamy na rozgrzany olej i na każdym placku układamy po kilka borówek dociskając lekko.
Smażymy z obydwu stron na złoto brązowy kolor.

Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego 😀





2 komentarze:

  1. a jakiej innej mąki można użyć? bo nie wiem, gdzie znaleźć tę z przepisu, a racuchów z chęcią bym spróbowała - wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że można, nawet zwykłą pszenna. Mi zależało na bezglutenowej. Niestety nie dostałam powiadomieniu a o Pani zapytaniu, stąd taka opóźniona reakcja z mojej strony

      Usuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger