Smalec wegetariański/ wegański


Jestem zakochana w tym smalczyku, naprawdę...Przepis pochodzi z książki Ewy Dobek z przepisami kuchni pięciu przemian choć trochę pozmieniałam proporcje.
Jeśli nie jadacie masła, spokojnie można je zastąpić olejem kokosowym i w taki oto prosty sposób uzyskacie smalec wegański.

Składniki:

2 duże cebule
2 łyżki oleju roślinnego
5-6 ząbków czosnku
2 duże kwaśne jabłka
5 łyżek granulatu sojowego
100 g masła lub oleju kokosowego
3 łyżki majeranku
sól
pieprz
szczypta cukru

Wykonanie:

Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na rozgrzanym oleju ze szczyptą cukru. Gdy będzie ładnie zeszklona dodajemy posiekany lub zgnieciony czosnek. Następnie dorzucamy starte na grubych oczkach jabłka, olej kokosowy lub masło, granulat sojowy oraz sól i pierz do smaku. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. Na koniec dodajemy majeranek , mieszamy i studzimy.
Przekładamy do zamykanego pojemnika i trzymamy w lodówce.

Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym- jak to smalec.

Smacznego :-)






3 komentarze:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger