Koktajl "Śliwka w czekoladzie"


To miałby być post około świąteczny, ale dzisiejsze opady śniegu mnie sprowokowały do wcześniejszej edycji tego przepisu. Pomysł urodził mi się wczoraj, zresztą w ogóle miałam bardzo pracowity i kreatywny dzień w kuchni. Ale o tym kiedy indziej. Wracając do naszego smakołyku, to myślę, że miło jest zacząć lub skończyć dzień takim pysznym koktajlem. Napój jest w 100% wegański, bardzo aromatyczny, gęsty a do tego szalenie sycący.

Składniki:
(na 3 porcje)

50 g orzechów włoskich
6 śliwek świeżych, mrożonych lub z kompotu
4 śliwki suszone kalifornijskie
2 banany
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki karobu
3 łyżki syropu klonowego
1,5 szklanki gorącej wody
szczypta soli

Wykonanie:

Orzechy zalewamy wodą i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śliwki pozbawiamy pestek.
Wszystkie składniki razem z orzechami i wodą, w której się moczyły przekładamy do blendera.
Miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć odrobiną wody.

Smacznego :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger