Kaczka pieczona z pomarańczami


Jesień zawsze kojarzy mi się z pięknym kolorem liści, z lekko przygaszonymi promieniami słońca, z nieco cięższymi potrawami na stole. Tak będzie i dzisiaj, bo kaczka, tak jak i gęś, to również obowiązkowy punkt na jesiennym stole. Podana z buraczkami i udekorowana pieczoną pomarańczą kolorystycznie nawiązuje do jesieni.
Tajemnicą dobrej kaczki jest wolne pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze, koniecznie pod przykryciem aby mięso nie wyschło.
Dla mnie idealnym uzupełnieniem smaku tego mięsa są buraczki i smażona borówka.

Ponieważ przepis ten bierze udział w konkursie dlatego też dla wszystkich moich czytelników w sklepie DAJAR czeka 10% zniżka na hasło ZDROWA-JESIEŃ (zniżka obowiązuje do dn.31.12.2017)


Składniki:
(na 2 osoby)

2 kacze piersi ze skórą
2 duże pomarańcze
sok z 1 pomarańczy
1 kwaśne jabłko
dwie gwiazdki anyżu
łyżka miodu
sól
pieprz
odrobina oleju do natłuszczenia patelni

Wykonanie:

Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nadkrawamy w ukośną kratkę uważając by nie naciąć mięsa.
Dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.czy.
Do brytfanny wlewamy sok z pomarańczy. Dodajemy anyż. Pozostałe dwie obieramy ze skóry, kroimy w plastry i układamy na dnie brytfanny. Jabłko bez skórki i bez gniazda nasiennego kroimy w ósemki i również dodajemy do naczynia, w którym będziemy piec kaczkę.
Następnie rozgrzewamy delikatnie natłuszczoną patelnię i obsmażamy piersi zaczynając od strony ze skórą aż do momentu zrumienienia.
Kaczkę wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do brytfanny, przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Po dwóch godzinach ściągamy pokrywkę, dodajemy łyżkę miodu do sosu, który powstał podczas pieczenia i pieczemy kaczkę jeszcze ok. 15-20 minut co jakiś czas polewając ją sosem z pieczenia.

Tak przygotowana kaczka z pewnością zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.

Smacznego :-)


Buraczki podane są w salaterce marki Ambition

hashtag#myAmbition


Zdrowa jesień na talerzu

1 komentarz:

  1. Smacznie wygląda! Dobry pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger