Marynowany łosoś z patelni


Pozostaniemy w klimacie z lekka orientalnym. Ten łosoś dzięki specyficznej marynacie pomimo porządnego wysmażenia pozostaje soczysty w środku. Można go przyrządzić zarówno na patelni zwykłej jak i grillowej- albo w piekarniku jeśli wolicie.
Ryż gotowany z kurkumą wydał mi się najodpowiedniejszym dodatkiem.

Składniki:
(na 2 porcje)

ok.300 g łososia
100 ml wina ryżowego shaoxin
50 ml sosu teriyaki

odrobina oleju do przesmarowania patelni

do dekoracji:
czarny sezam
sos hoi sin

Wykonanie:

Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i porcjujemy.
Do zamykanego, płaskiego pojemnika wlewamy wino i sos teriyaki. Do takiej mieszanki wkładamy łososia skórą do góry. Pudełko zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy ją tłuszczem.
Smażymy rybę skórą do góry ok.4-5 minut- w zależności od grubości fileta a następnie delikatnie odwracamy rybę i smażymy jeszcze 2 minuty.

Przed podaniem obsypujemy sezamem i skrapiamy sosem hoisin.

Przepis na idealny ryż znajdziecie TUTAJ
Kurkumę, dosłownie szczyptę dodajemy jeszcze przed dolaniem wody do ryżu.

Smacznego :-)



1 komentarz:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger