Pstrąg pd pierzynką w wersji odchudzonej



Za śledziem pod pierzynką nie przepadam, dla mnie jego smak w tej konstelacji jest zbyt dominujący. Zupełnie inaczej sprawa ma się z pstrągiem- całość smakuje niemal tak delikatnie jak najbardziej wyszukane danie dla małych dzieci, konsystencja jest lekka, warzywa pomimo warstwowego ułożenia przenikają się nawzajem aromatem, pstrąg rozpływa się w ustach...Czego chcieć więcej?

Składniki:

1 pstrąg
6 dużych ziemniaków
3 duże buraki lub 6 małych
4 duże marchewki
4 jajka na twardo
400ml śmietany 12%
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
bulion do gotowania
sól do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki i marchewkę obieramy i gotujemy w bulionie warzywnym. Buraki pieczemy w folii aluminiowej (jeśli są małe to ok. godziny w 180st), jeśli duże to niestety dłużej. Można je też ugotować w łupinie i po ostudzeniu obrać.
Pstrąga pieczemy w całości, przed pieczeniem skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem a do środka wkładamy plasterki cytryny i łodyżki koperku. Zawijamy wszystko w folię i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (można to zrobić wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś innego). Po upieczeniu filetujemy dokładnie.
Wszystkie produkty powinny być wystudzone.
W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem i chrzanem, ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
Najlepiej użyć naczynia o regularnym kształcie z prostymi ściankami. Ja miałam duże i płaskie, więc wyszły mi pojedyncze warstwy.
Na dno ścieramy połowę ziemniaków na grubych oczkach. Na ziemniaki buraczki na drobnych oczkach. Na buraki wędruje marchewka, również starta na drobnych oczkach. na marchewkę dajemy kilka łyżek mikstury śmietanowej. Kolejną warstwą jest starte białko z jajek, na białku rozkładamy pstrąga a na pstrąga ścieramy drugą połowę ziemniaków. 
Całość polewamy resztą śmietany z majonezem i chrzanem i dekorujemy startym żółtkiem (na drobnych oczkach).
Jeśli mamy mniejsze naczynie to możemy zrobić więcej warstw, wszystko zależy od Waszej fantazji.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger