Chorizo z ciceciorką w pomidorach



Znów kuchnia hiszpańska- jak zwykle prosta, sycąca i smaczna. Najlepiej użyć chorizo picante, ma zdecydowanie więcej pazura a potrawa  nabiera przez to charakteru. Jeśli nie lubicie cieciorki, można ją zastąpić na przykład białą fasolą lub zieloną soczewicą.

Składniki:

2 duże cebule
5-6 ząbków czosnku
250 g chorizo (picante)
1 szklanka suchej cieciorki ( lub 2 puszki)
1 puszka pomidorów bez skórki lub 4-5 świeżych
sól
pieprz
papryka wędzona ostra
chili
oliwa do smażenia

Wykonanie:

Cieciorkę moczymy przez 12 godzin w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie zlewamy wodę, wlewamy świeżą, dodajemy szczyptę sody oraz sól i gotujemy cieciorkę do miękkości. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, i wrzucamy pokrojone w plastry chorizo, obsmażamy dokładnie, dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażamy. Następnie dodajemy cieciorkę oraz pomidory. Dusimy pod przykryciem ok.10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem  i suszoną ,wędzoną papryką.
Podajemy z pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger