Pęczak idealny- przepis podstawowy


Ugotowanie pęczaku na sypko jest bardzo proste o ile nie gotujemy go w plastikowej torbie. Zasada jest taka sama jak przy gotowaniu ryżu- stosujemy proporcje 1:2 czyli 1 miarka kaszy w stosunku do dwóch miarek wody. Używam zawsze wrzątku co przyspiesza proces gotowania. Zaletą tej metody jest to, że kasza poza fazą początkową gotuje się sama. Najlepiej używać garnka w miarę płaskiego i koniecznie z pokrywką. Przepis, który tu prezentuję to wersja absolutnie bazowa, bo kaszę na etapie gotowania można aromatyzować różnymi dodatkami- zależy do czego będziecie jej używać. Można do gotowania dodać na przykład plastry cytryny albo pomarańczy, suszone warzywa, zeszkloną cebulę, boczek, suszone grzyby, laskę cynamonu ,ziarna kardamonu, anyżu itd, itp.- nie mówiąc już o tym co można zrobić z nią później :-) Ale do rzeczy:

Składniki:

1 szklanka pęczaku
2 szklanki wrzątku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

W garnku/rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kaszę i sól. Prażymy około 1 minuty nieustannie mieszając. Gdy z kaszy zacznie wydobywać się przyjemny aromat zalewamy ją wrzątkiem, przykrywamy i zmniejszamy ogień do minimum. Przy zalewaniu wodą trzeba być bardzo czujnym, bo woda w kontakcie z gorącym tłuszczem lubi pryskać więc najlepiej w jednej ręce mieć wodę a w drugiej pokrywkę. Liczy się refleks!!!
Podprażoną i zalaną wrzątkiem kaszę zostawiamy na małym ogniu na pół godziny. W tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Po pół godzinie wyłączamy ogień i pozwalamy kaszy "dojść" jeszcze przez 10 minut.


  










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger